background

Kanal Tedavisi

Asıl adı ‘kök kanal tedavisi’ olmasına rağmen çoğunlukla halk arasında ve günlük kullanımda ‘kanal tedavisi’ olarak geçer. Kanal tedavisi ile ilgili hazırladığımız kapsamlı rehberi sizinle paylaşıyoruz. Kanal tedavisi, doğal dişleri koruyan ve dental implant veya köprü restorasyon ihtiyacını gideren ve çok sık uygulanan bir tedavidir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kök kanalının içindeki yumuşak doku olan pulpa (halk arasında ‘dişin siniri’ de denir) iltihaplandığında veya enfekte olduğunda genellikle kök kanal tedavisi gerekir. Bu gereklilik genellikle derin çürüklerde veya kronikleşmiş yani uzun süreli diş çürümelerinde ortaya çıkar. Bunun yanında tekrarlanan dental restorasyonlar (tekrar tekrar yapılan dolgular veya porselen kaplamalar) ile dişte oluşan çatlak veya kırıklar da bu duruma sebep olabilir.

Kanal Tedavisi Ne İşe Yarar?

Kanal tedavisi sadece ağrıyı gidermekle kalmaz, aynı zamanda daha ciddi problemlere yol açanbilen enfeksiyonun yayılmasını da durdurur. Ayrıca, sağlıklı bir ağız için her zaman en iyi seçenek olan doğal dişin korunmasına da olanak tanır. Bu rehberimizde kanal tedavisi nedir, neden tedavi gereklidir, işlemin içeriği ve tedavi sonrası diş bakımının nasıl yapılması gerektiğine daha yakından bakacağız. Ayrıca kök kanal tedavileriyle ilgili bazı yaygın şehir efsanelerini de değerlendireceğiz.

Kanal Tedavisi Nedir?

Gingivitis:

Her dişin içerisinde sinir, kan damarı, bağ dokudan oluşan ve yumuşak bir doku olan ‘pulpa’ adını verdiğimiz canlı bir doku vardır. Pulpa, dişin tepesinden kök ucuna kadar uzanır ve çevre dokularla birleşir.
Kök kanal sistemi diş sağlığında çok önemli bir rol oynar. Pulpa içindeki sinirler, sıcaklık, basınç ve ağrı gibi hisleri hissetmenizi sağlayan duyusal girdi sağlar. Kan damarları dişe besin sağlarken, bağ dokusu diş gelişimine yardımcı olur.

Pulpa çürüme veya yaralanma nedeniyle iltihaplandığı veya enfekte olduğunda şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu durum daha fazla komplikasyona yol açabilir. Enfekte, lezyonlu veya iltihaplı pulpanın çıkarılması, kök kanalının temizlenmesi, şekillendirilmesi, ardından kanal boyunca ilaçlar gönderilerek enfeksiyonun bertaraf edilmesi için kanal dolgusunun yapılmasını içeren tedaviye ‘kök kanal tedavisi’ diyoruz.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Gerekir?

Diş içindeki pulpa iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kanal tedavisi gerekli hale gelir. Bu, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:

Derin Çürükler:

Diş çürüğü tedavi edilmediğinde dişin dış katmanlarından nüfuz ederek iç kısımdaki pulpaya ulaşabilir. Böyle bir durumda çürüğün içerisindeki mikroorganizmalar ‘pulpa’da enfeksiyona sebep olur.

Hasar veya Yaralanma:

Dişte meydana gelen çatlak, kırık veya şiddetli bir travma, dişin dış katmanlarında görünür bir hasar olmasa bile pulpaya zarar verebilir. Yani basitçe de olsa ön dişinizi bir yerlere çarpsanız, dişiniz kırılmasa bile kanal tedavisi yapmak gerekebilir.

Tekrarlanan Diş Prosedürleri:

Aynı diş üzerinde uygulanan sık prosedürler, pulpada strese neden olarak iltihaplanma veya enfeksiyona neden olabilir.

Diş Eti Hastalığı:

Şiddetli diş eti hastalığı, diş köklerinin açığa çıkmasına neden olabilir. Bu durum pulpa enfeksiyonuna yol açabilir.

Kanal tedavisine ihtiyaç olduğunu gösterebilecek belirtiler arasında şiddetli diş ağrısı, sıcağa veya soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet, dişte renk değişikliği, diş etlerinde şişlik ve hassasiyet veya diş etlerinde kalıcı veya tekrarlayan sivilce görünümlü iltihaplar sayılabilir. Ancak bazı durumlarda da hiçbir belirti görülmez ve kanal tedavisine ihtiyaç duyulduğu ancak rutin diş muayenesi sırasında anlaşılır. Bu nedenle düzenli diş hekimi ziyaretleri ağız sağlığının korunması için çok önemlidir.

Kanal Tedavisi Prosedürü

Kanal Tedavisi işlemini anlamak, tedaviyle ilgili korku ve endişelerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Sizi nelerin beklediğinin adım adım anlatımı aşağıda bulabilirsiniz:

Lokal Anestezi:

İşlem, dişi ve çevresini uyuşturmak için lokal anestezi uygulaması ile başlar. Sürecin rahat ve ağrısız geçmesi amaçlanır.

Pulpaya Erişim:

Pulpa odasına ve kök kanallarına erişmek için dişte küçük bir kavite (giriş yolu) açılır.

Enfekte/İltihaplı Pulpanın Çıkartılması:

Etkilenmiş pulpa özel aletler kullanılarak çıkarılır. Kök kanalı ve pulpa odası temizlenir. Şekillendirilerek dolguya hazırlanır.

Kanalın Temizlenmesi ve Şekillendirilmesi:

Kanallar bir dizi kanal eğesi kullanılarak temizlenir ve şekillendirilir. Bu adım, tüm bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlamak ve gelecekteki enfeksiyonları önlemek için çok önemlidir.

Kanalın Doldurulması:

Kanallar temizlenip şekillendirildikten sonra, genellikle güta-perka adı verilen kauçuk benzeri bir madde olan biyouyumlu bir malzeme ile doldurulur. Güta-perka, kanalların tamamen kapanmasını sağlamak için yapışkan bir siman ile yerleştirilir.

Dişin Kapatılması:

Kök kanalı doldurulduktan sonra dişteki kavite (giriş yolu) dolgu ile kapatılır. Çoğu durumda, dişi korumak ve tam işlevini yerine getirmek için zirkon porselen kaplama yapılır. Unutmayın, her hasta ve her diş benzersizdir, bu nedenle kesin prosedür, özel ihtiyaçlarınıza göre değişebilir. Ancak amaç her zaman dişi kurtarmak ve tam işlevini yerine getirmektir.

İşlem Sonrası Bakım ve İyileşme Süreci

Kanal tedavisinden sonra, ilgili bölgede bir miktar hassasiyet veya rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Dişi çevreleyen dokulardaki iltihaplardan kaynaklanır. Ağrı kesiciler genelde yeterli olur. Birkaç tavsiye vermek gerekirse aşağıdakileri uygulamanızda yarar vardır.

Sert Gıdalardan Kaçının:

Tedavi edilen diş tamamen iyileşene kadar sert gıdaları çiğnemekten veya ısırmaktan kaçının. Böylece, dişin tam olarak restore edilmeden önce kırılmasını önler.

İyi Ağız Hijyenini Koruyun:

Ağzı temiz tutmak ve enfeksiyonu önlemek için düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmaya devam edin.

Düzenli Kontroller:

Tedavi edilen dişin iyileştiğinden emin olmak için düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.

Diş Hekiminizin Talimatlarına Uyun:

Diş hekiminiz, kişisel ihtiyaçlarınıza göre size özel bakım talimatları verebilir. Bu talimatları harfiyen yerine getirdiğinizden emin olun.

Birkaç günden fazla süren şiddetli ağrı, baskı hissi, ağız içinde veya dışında gözle görülür şişlik, ilaca karşı alerjik reaksiyon veya geçici dolgu maddesinin kaybı gibi durumlarda diş hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir. Unutmayın, kanal tedavisi ağız sağlığınız için değerli bir yatırımdır. Uygun bakım ile kanal tedavisi görmüş bir diş ömür boyu kullanılabilir.

Kanal Tedavisinin Yararları

Kök kanal tedavisinin, genel ağız sağlığına katkıda bulunan birkaç önemli faydası bulunmaktadır. Bazı önemli avantajlar şunlardır:

Doğal Dişin Korunması:

Kanal tedavisinin birincil faydası, doğal dişin korunmasına izin vermesidir. Bazı durumlarda doğal bir diş, kanal tedavisi görmüş olsa bile, tipik olarak yapay dişten daha iyi işlev görebilir.

Ağrı ve Rahatsızlıkların Giderilmesi:

Enfekte veya iltihaplı bir pulpa şiddetli diş ağrısına neden olabilir. Kanal tedavisi bu ağrı kaynağını ortadan kaldırarak rahatlama sağlar.

Enfeksiyonun Yayılmasını Önleme:

Tedavi edilmediği takdirde pulpada enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar ağzın diğer bölgelerine ve hatta kan dolaşımına yayılarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanal tedavisinde, enfekte olmuş pulpa çıkarılarak yayılma durdurulur.

Normal Isırma Kuvveti ve Hissinin Restorasyonu:

Başarılı bir kök kanal tedavisi ve restorasyonundan sonra diş normal ısırma kuvvetini ve hissini geri kazanır.

Dişin Doğal Görünümünün Korunması:

İşlemden sonra doğal dişinizin rengine uygun bir porselen zirkon kaplama ile restore edilerek gülüş estetiği korunur. Temelde kanal tedavisi, çekilmesi gerekebilecek bir dişi kurtarabilecek güvenli ve etkili bir prosedürdür. Ağız sağlığı ve doğal dişlerin korunmasında çok önemli bir rol oynar.

Kanal Tedavisi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar ve Gerçekleri

Kanal tedavisi ile ilgili gereksiz endişe ve korkuya sebep olabilecek pek çok doğru bilinen yanlışlar vardır. Bu bölümde yanlış bilgilerin doğrusuna bakalım.

Yanlış 1: Kanal Tedavisi Ağrılıdır.

Modern teknikler ve anesteziklerle çoğu insan işlem sırasında rahat olduğunu belirtmektedir. Aslında kanal tedavisi ağrıyı kesen ve rahatlatan bir tedavidir.

Yanlış 2: Kanal Tedavisi Hastalığa Neden Olur.

Kanal tedavisini vücudun başka bir yerindeki hastalığa bağlayan geçerli bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Yanlış 3: Kanal Tedavisi Yapmaktansa Dişi Çekmek Daha İyidir.

Mümkünse doğal dişlerinizi kurtarmak en iyi seçenektir.

Yanlış 4: Kanal Tedavisi Başarılı Değildir.

Kanal tedavisinin başarı oranı yüksektir. Kanal tedavili bir diş ömür boyu dayanabilir.

Yanlış 5: Kanal Tedavisi Sadece Ağrılı Dişler İçin Gereklidir.

Kanal tedavisi gerektiren dişler her zaman ağrılı değildir. Pulpası ölmüş yani ‘nekroz’ olmuş dişlerde kanal tedavisi gerekmektedir. Bu dişlerde hemen hemen hiç ağrı olmaz. Kendisini belli etmez.

Kanal tedavisindeki gerçekleri anlayarak, diş sağlığınız hakkında bilinçli karar verebilir ve prosedürle ilgili korkuların üstesinden gelebilirsiniz.

Sonuç

Kanal tedavisi, doğal dişleri kurtarabilecek ve köprü ihtiyacını önleyebilecek değerli bir prosedürdür. Mitlere ve yanlış kanılara rağmen güvenli, etkili ve nispeten ağrısız bir prosedürdür. Ağız sağlığının korunmasının çok önemidir. Düzenli diş hekimi muayenesi sorunların erken tespit edilmesine yardımcı olur. Kök kanal tedavisi gibi kapsamlı işlemlere olan ihtiyacı önleyebilir. Bununla birlikte, kanal tedavisi işlemi gerekli olduğunda, ağrıyı hafifleten, dişi kurtaran ve gülümsemenizi geri kazandıran rutin bir işlem olduğunu unutmayınız.

Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun.

Tıkla Ara: 0532 550 22 76